Installatie en onderhoud van een infraroodcabine
Hoe gebeurt de installatie van een IR cabine?
Wat heb je allemaal nodig?
- Stopcontact: een gewoon stopcontact van 230v volstaat.
- Plaats:
- De meeste cabines nemen weinig plaats in (ga naar modellen en afmetingen)
- Kan zowel in de slaapkamer, badkamer (zeker als je kiest voor het vochtbestendige cederhout) als ergens anders.
- Plaats je de cabine buiten, zorg er dan voor dat je een "buiten"model hebt gekozen. Zoniet gaat die snel stuk omwille van het weer.
- Ondergrond: mag op elke ondergrond staan. Hij moet alleen waterpas/recht zijn.
Infraroodcabines zijn eenvoudig te installeren. Kies voor een leverancier die gratis plaatst, dan ben je zeker dat het goed gedaan is! Ze kunnen ongeveer overal in huis geplaatst worden, het enige wat u nodig heeft is een stopcontact. De cabines kunnen in korte tijd opgezet worden en hebben geen eerder aangelegde bedrading of andersoortige constructie nodig. Het kan dezelfde dag nog in gebruik genomen worden. Als u bovendien niet tevreden bent met de plek van de cabine of als u gaat verhuizen, kunt u de cabine eenvoudig ontmantelen en gemakkelijk meenemen naar de nieuwe adres/woning.
Eén van de grote voordelen van een infraroodsauna is dat deze maar weinig ruimte inneemt (vanaf 1 m2). Hierdoor kan hij in bijna elke kamer geplaatst worden. Er bestaan verschillende soorten cabines, voor één tot zes personen, of op maat gemaakte cabines. 1-persoons modellen zijn vaak erg compact (110 cm), maar het zijn de 2- en 3-persoonscabines die het vaakst verkocht worden. Voor een infraroodcabine voor 2 personen kan je ongeveer rekenen op afmetingen rond de 120 à 160 cm. Dit is nog steeds vrij compact, waardoor de plaatsingsmogelijkheden breed zijn. Wil je graag met gestrekte benen in je sauna zitten? Dan zal je doorgaans moeten rekenen op een breedte tussen de 140 en 160 cm. Natuurlijk hangt dit volledig af van je lengte.
Verder is het belangrijk rekening te houden met enkele zaken waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Als je cabine de trap op moet, zal je moeten kijken of de onderdelen vlot kunnen wordenbinnengebracht in huis (bijvoorbeeld de trap op). Vergeet dit dus zeker niet op te meten, zeker bij een wenteltrap, en vraag aan de leverancier hoe groot de verpakking is. Qua ondergrond moet je je meestal geen zorgen maken. De meeste infrarood sauna’s zijn voorzien van een eigen bodem waardoor deze perfect op elk type ondergrond geplaatst kunnen worden. Of je vloer nu uit laminaat, hout, beton, of iets anders bestaat, je kan gerust zijn dat een infraroodsauna geplaatst kan worden. Houd er wel rekening mee dat de vloer recht en waterpas moet zijn!
Geïnstalleerd? Steek de stekker in het stopcontact en genieten maar! Zo simpel is het. Dit is natuurlijk één van de grootste voordelen van een infraroodcabine.
Hoe een infraroodcabine onderhouden?
Een IR cabine behoeft geen onderhoud door een externe firma/leverancier. Dat kan je eenvoudig zelf! Hierbij een reeks tips wat wél en wat niet doen:
- Leg een handdoek op de grond en op de zitplaats. Zo trekt het zweet niet in het hout.
- Gebruik een vochtige (géén natte) doek om de binnenkant schoon te maken
- Gebruik géén detergenten/schoonmaakmiddelen, want die kunnen een vieze geur afgeven als de sauna opwarmt
- Laat de deur openstaan na gebruik van de IR cabine
- Gebruik zeker geen schuurmiddelen en/of bleekwater. Dat beschadigt het hout.
Tip: Mochten er na verloop van tijd toch kringen of vlekken ontstaan, dan kan je die met een fijn schuurpapiertje verwijderen. Neem schuurpapier met een heel fijne korrel (vraag ernaar bij uw doe-het-zelf zaak)
Infraroodcabines van red cedar hout vereisen over het algemeen het minste onderhoud. Bestaat jouw sauna uit een ander soort hout, dan wordt ook aangeraden om deze regelmatig te ontsmetten met een speciale IR sauna cleaner.