Verschil tussen infraroodsauna en een traditionele sauna

Infrarood technologie wint steeds meer aan populariteit in Europa. Liefhebbers van wellness en sauna’s komen dan ook voor een moeilijkere keuze te staan: gaan ze voor een traditionele (Finse) sauna of kiezen ze toch best voor een infraroodsauna? We horen steeds vaker dat infraroodstraling vooral voor gezondheids-en fitness gerelateerde doeleinden wordt aangewend, terwijl een klassieke sauna voor relaxatie ideaal is. De uiteindelijk keuze ligt natuurlijk bij gebruiker en hangt inderdaad af van verschillende voorkeuren.

Verschillen

Een klassieke Finse sauna en een infraroodsauna kan je moeilijk over dezelfde kam scheren. Er zijn enkele cruciale verschillen tussen beide waar je rekening mee dient te houden vooraleer je een keuze maakt.

Een eerste verschil is de manier van verwarmen. Beide types sauna produceren warmte, het verschil schuilt echter in de methode van verwarming die wordt gebruikt. Bij een traditionele sauna wordt de volledige cabine erg hard verwarmd. Om die hitte draaglijk te maken, wordt er water verdampt en is het dus heel vochtig in de cabine. De volledige lichaam en huid zullen dus tegelijkertijd opgewarmd worden, terwijl de temperatuur binnenin je lichaam in het begin nauwelijks stijgt.In een infraroodsauna warmen zichtbare en onzichtbare lichtstralen je lichaam op van binnenuit. Zo kunnen je spieren en gewrichten sneller ontspannen. Dat is efficiënter én aangenamer, want je hoeft de temperatuur niet zo extreem op te drijven. De temperatuursverandering (zowel op als in je lichaam) zal een stuk gelijkmatiger verlopen tijdens je sessie in een infraroodcabine.

 

Een tweede verschil heeft te maken met de vochtigheid in de sauna. Een traditionele sauna kent een hoge vochtigheidsgraad, wat niet het geval is bij een infraroodsauna. Te grote hoeveelheden vocht kunnen als stressvol voor het lichaam worden ervaren.

Een derde verschil schuilt in de energiekosten. Een traditionele sauna kent een langere opwarmtijd dan een infraroodcabine (45 à 75 minuten t.o.v. 5 à 10 minuten). Hoewel het algemeen verbruik bij beide niet erg hoog ligt, zijn zowel de opwarmtijd en duurtijd van de sessies beduidelijk langer. Dit resulteert uiteraard in meer energiekosten.

Er zijn daarnaast nog een hoop andere verschillen tussen een sauna en infraroodcabine. Zo wordt een traditionele sauna veel warmer en kan deze niet gewoon op een stopcontact aangesloten worden. Een infraroodcabine is gewoonlijk wat kleiner aangezien er meestal voor 2 persoons infraroodcabines wordt gekzoen. Traditionele sauna’s worden vaker voor grote groepen ontworpen en zijn over het algemeen minder gemakkelijk te plaatsen.

 

In een traditionele sauna wordt de lucht opgewarmd. Door de inwerking van deze warme lucht op de huid en bereikt de sauna haar effect. (indirecte warmteomzetting). De ingestelde temperatuur is gemiddeld ook veel hoger dan in de “Infrarood sauna”. In een Infrarood sauna wordt slechts 20 % van de stralings-warmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80 % worden in lichaamswarmte omgezet. (rechtstreekse warmteomzetting)

Een infrarood sauna gaat zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen, gezien slechts een klein deel van de stralen dient om de lucht op te warmen en het grootste deel het lichaam rechtstreeks opwarmt. 95% van de uitgezonden IR stralen wordt door het lichaam geabsorbeerd. Dit onderscheid geeft duidelijk de voordelen van een IR-cabine aan in vergelijking met een traditionele sauna.

In een infrarood cabine gaat men zeker zo hard zweten als in een traditionele sauna terwijl men toch met veel lagere temperaturen werkt (40 - 60°C voor een infrarood sauna in vergelijking 90-100°C voor een gewone sauna). Een groot deel van de werking blijft zelfs behouden als de deur wordt open gezet. De lagere temperatuur heeft tevens als voordeel dat het door veel personen als veel aangenamer wordt ervaren. Zeker het ademen is in een infrarood sauna veel prettiger dan in de traditionele sauna.

Door te werken op lagere temperatuur wordt het lichaam minder belast en kan men het risico op vaat-vernauwende factoren vermijden

Een traditionele sauna moet men ongeveer een uur voorverwarmen, terwijl een infrarood sauna al na 5 à 10 minuten gebruikt kan worden. In een sauna gaat men best liggen.. In een infrarood sauna heeft men het beste effect al zittend of zitliggend, de rug voor een verwarmingselement.

Het aansluitvermogen van een gewone sauna vraagt al snel 4,5 tot 10kW (krachtstroom), terwijl dit bij infrarood saunas niet meer dan 1,9 tot 3,5kW is. (dus op een gewoon stopcontact aan te sluiten!)De verbruikskosten van een sessie met een infrarood cabine zijn daarom ook lager. Om u een idee te geven : naargelang de grootte van de cabine varieert het verbruik van 0,33 tot 0,60 € per uur.

Door zijn compactere afmetingen past de IR-cabine beter in elk interieur; de montage is eenvoudiger en hij vraagt ook minder onderhoud.

Een infraroodsauna heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een klassieke Finse sauna:

  • Comfortabele temperatuur: De temperatuur in een infraroodcabine bedraagt gemiddeld 40 tot 50 °C. Dat voelt een stuk aangenamer dan een temperatuur van 90 tot 110 graden zoals je die in een sauna hebt. In een infraroodcabine zul je het ook niet benauwd krijgen.
  • Lager energieverbruik: Een infraroodsauna gebruikt gemiddeld vijf à zes keer minder energie dan een klassieke sauna op elektriciteit.
  • Goed voor spieren en gewrichten: Bij een normale sauna wordt alleen de lucht verwarmd. Een infraroodcabine geeft daarentegen gerichte warmte, die dieper doordringt in het lichaam (bij een full spectrum straler). De lucht wordt wel verwarmd, maar dat gebeurt indirect doordat de objecten in de ruimte de warmte opnemen en weer uitstralen.
  • Eenvoudige installatie: Een infrarood sauna is compact en kan makkelijk geïnstalleerd worden. Je kunt hem meestal op een standaard stopcontact aansluiten.
  • Snel warm: Het opwarmen van een infraroodcabine gaat erg snel. Gemiddeld kost het 10 tot 15 minuten voordat de sauna is opgewarmd. Dat is een stuk sneller dan bij een klassieke sauna waarbij je al gauw 45 minuten of langer moet wachten voordat je gebruik kunt maken van de sauna.

 

Opwarmtijd +/- 10 minuten Opwarmtijd +/- 45 minuten
Temperatuur 40-50 graden Temperatuur 90-100 graden
Een sessie van 20 min kost ongeveer 0.25 euro Een sessie kost tss 2.20 en 3.30 euro
Calorieverbranding tot 3x hoger Calorieverbranding veel lager
Compact qua formaat Neemt meer plaats in
Kan in een gewoon stopcontact (1-3 KW) mogelijks aanpassingen nodig (6 tot 18Kw)